Implant Tedavisi

implant Titanyumdan üretilen yapay diş köküne “diş implantı” denir. İnovatif diş hekimliğinin biz hekimlere sunduğu en güzel tedavi hiç kuşku yok ki diş implantlarıdır. Yaklaşık 60 yıllık bir geçmişi olan modern oral İmplantoloji, özellikle son 15 yılda büyük gelişme kaydetmiş ve başarılı bir tedavi seçeneği olduğunu kanıtlamıştır. 1990 yılından sonra yapılan çalışmalarda, 10 yıl içerisinde takip edilen implant uygulamalarının %94,6-100 oranında başarılı olduğu bildirilmiştir. Kendi kliniğimizde yaptığımız gözlemde de %99 oranında başarı gözlemlenmiştir.
Çene kemiği içerisine yerleştirilen titanyum vidalar (dental implant) üzerine rahatlıkla porselen kronlar yapılabilir. Başarılı implantlar, kendi dişiniz gibidir: çıkmaz, oynamaz, rahat kullanılır, kalıcıdır ve estetiktir. Özellikle tek diş eksikliklerinde kullanımı, geleneksel kuron-köprü restorasyonlarında, destek dişlerde görülen sorunların ortadan kalkmasını sağlamıştır. Geleneksel kuron-köprü porselenlerde dişsiz boşluğa komşu dişler küçültülür. İmplant tedavisinde ise komşu dişler küçültülmez. Bu yüzden, implant tedavisi oldukça koruyucu bir tedavidir.
Bununla birlikte kuron-köprü porselenlerin başlangıç maliyetinin düşük olması ve kısa yapım aşaması, hastaları yine de bu tedavi seçeneğine yönlendirebilmektedir. Yapılan bir hesaplamaya göre 22 yaşındaki bir hastanın 425$’lık geleneksel kuron-köprü porseleni, hastanın ömrü boyunca yapılan, yenileme ve tamir masrafı sonucu, 12.000$’a mal olmaktadır. Öte yandan implantlar çok uzun yıllar ekstra bir masrafa gerek duymadan sorunsuz bir şekilde hastaya hizmet eder. Yani ilk başta pahalı gibi gözüken implant tedavisi yıllar içerisinde hem sağlıklı hem de daha az masraflı bir tedavi haline gelir.

Dental implantlar hangi durumlarda yapılır?

  • Tek diş eksikliklerinde
  • Çok diş eksiklerinde dental implantlar kullanılabilir ve ayrıca her eksik diş için implant yapmaya gerek yoktur. Örneğin 2 implantın üzerine 3 hatta 4 diş bile yapılabilir.
  • Hiç dişi olmayan yaşlı grup hastaların hareketli protezleri implantlar sayesinde çok daha tutucu ve konforlu hale getirilebilir. Protezin içindeki yuvalar implantların üzerindeki topuz veya topuz benzeri çıkıntılara oturur. İmplant destekli protez kullanan hasta, protezinin çıkmayacağından emin olarak, rahatlıkla gülebilir, konuşabilir ve çiğneme yapabilir.
  • Doğuştan diş eksikliği olan hastalarda Ortodonti tedavisi sırasında dişler dışında ankraj alınması gerektiğinde dental implantlar kullanılabilir.

Dental implant uygulaması hangi durumlarda yapılmaz?

  • Kanser tedavisi gören hastalarda, öncelikle bu tedavinin tamamlanması ve sonrasında doktorunun onayı gerekir
  • Kontrolsüz şeker hastalığı olanlarda, öncelikle kan şeker düzeyi olması gereken seviyelere düşürülüp sonrasında stabil seyretmesi beklenir
  • Baş boyun bölgesine yakın zamanda radyoterapi almış hastalar
  • Çenelerinde akut enfeksiyonu olan hastalarında öncelikle enfeksiyonu kronik aşamaya geçmesi sağlanır ve sonrasında implant uygulanır.
  • Günümüzde implant teknolojisinin gelişmesiyle artık tüm çeneyi all on four dediğimiz implant sistemleriyle sadece 4 implant kullanarak dişlendirebiliyoruz. Anatomik sınırlamaları by-pass ederek Dr Malo tarafından düşünülmüş bu sistem bugün hemen hemen her implant firmasının bizlere sunduğu seçenekler arasında bulunuyor. All-on-four tekniği sayesinde riskli, maliyetli ve tedavi süresini uzatan ileri cerrahi işlemler yerine çok daha kısa sürede ve göreceli olarak daha az maliyetle hastamızın implant tedavisini tamamlayabiliyoruz. Ayrıca bu sistemin diğer bir avantajı da; implantlar yerleştirildikten sonra hemen üzerlerine geçici dişler yaparak hastamızın iyileşme döneminde de sosyal hayatının olumsuz etkilenmemesi.

    Dental implantları artık hastanın dişlerini çekip anında yerleştirebiliyoruz hatta kemikte yeterli direnci alabilirsek anında üzerine diş bile yapabiliyoruz. Böylece artık hastalarımız implant tedavisi sürecinde dişsiz kalacağım korkusuna da kapılmıyor.

    Kuşkusuz pek çok hastamızın aklına gelen ilk sorudur. Çene kemiğine titanyum bir vida yerleştirmek pek çok hasta için kulağa korkunç gelse de aslında ağrısız ve acısız lokal anestezi altında yapılan bir işlemdir. Tam diş eksikliklerinde bile lokal anestezi ile yapılan genel anesteziye gerek duyulmayan bir tedavidir. Özellikle tek diş eksikleri için yapılan implant cerrahisi, çoğu zaman dolgu gibi basit bir dental tedaviden bile daha hızlı ve kolay olabilmektedir. İşlem sonrası uygulanan medikal tedavi sayesinde de hastamız post-op dönemini de konforlu bir şekilde geçirmektedir.

    Yıllar içerisinde dişsiz kalan çene kemiğinde erime görülebilir. Bu erime sonuncunda hem hacmini hem de yoğunluğunu kaybeder. Bu durum implant cerrahisini zorlaştırır çünkü implantın etrafında kanla beslenen yeterli sağlamlıkta ve hacimde kemiğe ihtiyaç vardır. Peki öyleyse yeterli kemik olmadığında implant yapılmıyor mu? Elbette yapılıyor. Ancak böyle bir durumda farklı cerrahi ve protetik teknikler uygulayarak kemiği implanta hazır hale getiriyoruz. Örneğin insan veya hayvanlardan elde edilen kemik tozları (greftleri) zayıf olan bölgelere nakledilerek kemik dokunun hacmi arttırılmaya çalışılıyor. Yada ince kemik özel cerrahi setler ile genişleterek kemik dokunun hacmi arttırılabiliyor. Kemik hacminin yetersiz olduğu bu gibi durumlarda doktorunuz sizin için en uygun ileri cerrahi/protetik tekniği seçecektir.