Çocuk Diş Hekimliği ( Pedodonti )
Süt dişleri, ortalama 6 aylıkken sürmeye başlar ve 3 yaşında tüm süt dişleri ağızdaki yerlerini alır. Süt dişleri, çiğneme, konuşma fonksiyonlarının yanı sıra daimi dişler için yer tutucudur. Sağlıklı süt dişleri, sağlıklı ve sorunsuz daimi dişlerin habercisiyken, çürük ve zamanından önce kaybedilmiş süt dişleri ileride çapraşıklığa, diş hekimi korkusuna ve daha pek çok soruna neden olur. Bu yüzden, sanılanın aksine süt dişleri çok önemlidir.
Santral (orta-kesici) dişler 6-12 ay
Lateral (yan-kesici) dişler 9-13 ay Kanin (köpek) dişleri 16-23 ay Birinci süt azı dişleri 13-19 ay İkinci süt azı dişleri 23-33 ay |
Santral (orta-kesici ) dişler 6-8 yaş
Lateral (yan-kesici )dişler 7-9 yaş Kanin (köpek ) dişleri 9-12 yaş Birinci küçük azı dişleri 9-10 yaş İkinci küçük azı dişleri 10-11 yaş Birinci büyük azı dişleri 6-7 yaş İkinci büyük azı dişleri 11-12 yaş Üçüncü büyük azı dişleri 17-21 yaş |
Dişlerin sürmeleri esnasında, dişetlerinde kaşınma, parmakları ağza götürme, yanak ısırma, dişetinde kızarıklık ve salya akışında artma görülebilir. Çocuk çok huzursuz ise jel formunda ağrı kesiciler (dentinox, calgel) o bölgeye uygulanabilir. Temiz bir diş kaşıyıcıyı buzdolabında soğutarak çocuğa verdiğinizde, çocuğun kaşıyıcıyı çiğnemesi de onu rahatlamaya yardımcı olur.
Bazen süt dişleri üzerindeki dişetini patlatamaz. Bu bölgedeki dişeti şişer ve kırmızı-mor bir renk alır. Bu tabloyu gören ebeveynler haklı olarak paniğe kapılırlar. Oysaki bu durum 1-2 hafta içinde dişin dişetini patlamasıyla kendiliğinden ortadan kalkar. Bazı durumlarda dişin daha kolay çıkabilmesi için dişetine küçük bir kesi atılabilir.
İlk dişlerin sürmesiyle birlikte dişlerin bakımı başlar. 6-12 aylık dönem de öğünlerden sonra süt dişlerinin temiz bir gazlı bez veya tülbentle silinmesi uygun olur. 2 yaşını geçtikten sonra artık dişlerin temizliği için diş fırçası kullanılmaya başlanabilir. Diş fırçası, çocuğun ağız büyüklüğüne uygun ve yumuşak kıllı olmalıdır. 4 yaşına kadar dişler suyla ebeveyn tarafından fırçalanır. 4 yaşından sonra ise bezelye büyüklüğünde macun sıkılarak fırça çocuğa verilir. Ebeveyn denetimi, çocuğun okul çağına gelmesine kadar devam eder.
Çocuğunuza, diş fırçalama alışkanlığını kazandırmak için yapacağınız en önemli; şey kendi dişlerinizi düzenli fırçalamanızdır.
Süt dişleri, çürüğe karşı daimi dişlere göre daha hassastır. Annelerin çocukların uyuması için biberonun ucuna bal ya da şeker benzeri yiyecekler sürmeleri, yanda gördüğünüz biberon çürükleri dediğimiz tabloya neden olur. Temizleyici tükürük akışının azaldığı uyku saatlerinde uzun süre bal, şeker gibi çürük yapıcı besinlerin alınması süt dişlerinin dramatik bir şekilde çürümesine neden olur.
Günümüzde çocuklara yönelik koruyucu programlar yapılmaktadır. Bu programlar sayesinde dişler çürümeye karşı çok daha dayanıklı hale gelir. Yapılan koruyucu tedaviler şunlardır:
• Dişi güçlendiren flor uygulamak
• Dişlere bakteri tutunmasını zorlaştıran fissür örtücüler
• Çürüklere kompomer dolgularla erken müdahale etmek
• Diyeti düzenleyerek karbonhidrat tüketimini azaltmak