Bonding-Kompozit Dolgular
Dişlere adeziv teknolojiyle tutunan beyaz dolgular veya kompozit dolgular diş hekimliğine çağ atlatmıştır. Çürük doku temizlenip, asitleme, bond&primer aşamasından sonra kompozit dolgu tabaka tabaka yerleştirilerek ışınlanır. Dişin doğal formu taklit edilerek rahatlıkla form verilebilir. Kompozit dolgu setleri içerisinde A1-A2-A3.5 gibi beyaz renk tonları dişin rengini tıpa tıp yakalamamızı sağlar.
Beyaz dolgularda, üstün tutuculuk özellikleri sayesinde, gri (amalgam) dolgular olduğu gibi tutuculuk için fazladan diş dokusu kaldırmaya gerek yoktur.
Kompozit dolgular estetik özellikleri sayesinde ön bölgedeki bu şekildeki kırıklar için mükemmel bir tedavi seçeneğidir. Kırık kısmın tamamlanmasından hemen sonra cilalama ve parlatma işlemleri yapılabilir. Dişin küçültülmesi gerekmez böylece dişi koruyucu bir tedavidir.
Dişler arası boşlukların fazla olmasına diastema denir. Kompozit dolgular bu boşlukların doğal bir şekilde kapatılmasında da çok başarılı bir tedavi seçeneğidir. Dişlerin küçültülüp kaplanması yerine oldukça koruyucu bir tedavidir. Eğer istenirse dişe zarar vermeden dişten uzaklaştırılabilir.
Soldaki resimde, dişeti kenarında basamak hazırlanmadan küçültülmüş dişler üzerine gelen porselenlerin, dişetlerini şiş ve kızarık hale getirdiğini görüyoruz. Ayrıca alt ön grup dişlerde, estetiği bozan lekelenmeler görülmektedir.Sağdaki resimde ise eski porselenler sökülmüş ve basamaklı kesim tekniği uygulanmıştır. Yeni yapılan porselen kaplamaların dişetiyle uyumlu olması sonucunda şiş ve kızarık görüntü ortadan kalkmıştır.
Alt dişlerde ise kliniğimizde sıkça uygulanan, kompozit lamina tedavisini görüyoruz. Kompozit lamina, dişlerden hiç yada çok az diş dokusu kaldırılarak yapılır. Adesiv teknoloji kullanılarak, dişlerin ön yüzeyleri beyaz dolguyla örtülür. Kompozit laminalar, koruyucu, estetik ve diğer porselen uygulamalarına göre ucuzdur.